Barion Pixel

MT-LB lánctalpas, páncélozott harci jármű

MT-LB harckocsi

Az MT-LB egy alapvetően többcélú lánctalpas jármű, amelyet Ukrajnában terveztek az 1960- as évek elején. Csak az orosz hadseregben több mint 80 változata volt elérhető, de ezeken kívül rengeteg (becslések szerint több, mint 1500) továbbfejlesztett változata érhető el szerte a világban. Ukrajnában és Oroszországban számos védelmi vállalat fejlesztett új, modernizált vagy továbbfejlesztett változatot.

Mire használják?

Az MT-LB pótkocsit vagy fegyvert is vontathat egészet 6,5 tonna terhelésig, vagy katonai felszerelést szállíthat 2 tonna össztömegig. A belsejében pedig összesen 10-11 katonát lehet szállítani. Az MT-LB páncélozott lánctalpas katonai jármű teljesen kétéltű, lánctalpaival hajtja magát a vízben. Széles nyomvonallal rendelkezik és széles lánctalpakkal rendelkezik, hogy a hóban és a mocsárban hatékonyabban tudjon közlekedni, mint pl. egy klasszikus értelemben tanknak nevezett harci jármű.

Az MT-LBv típust például a normál 350mm széles lánctalp helyett 565mm-es lánctalppal szerelték, melynek köszönhetően a talajnyomás 0,46kg/cm 2 -ről 0,28kg/cm 2 -re csökkent, így gyors terepjáróként is használhatták. A tankokkal szemben csupán egy 7,62mm-es géppuskával volt felszerelve, de nem is az volt a célja, mint egy tanknak. A váza dobozszerűen hegesztett, melyben elől helyezkedik el a személyzeti rész. Hátul pedig a személyszállító rész.

A jármű hátulján helyezkedik el az ajtó, ahol a gyalogság tud beszállni. Ez a rész tüzelési nyílásokkal van felszerelve, hogy minden irányban lehessen a jármű belsejéből tüzelni az ellenségre. Gyakran használták parancsnoki járműként. Ekkor a két fős személyzet (vezető és parancsnok) mellett 10-11 tüzérségi katonát is szállítottak. A vezető a harci jármű elején, bal oldalon helyezkedik el, a parancsnok pedig tőle jobbra. A csapat pedig a hátuk mögött, a tank hátuljában, az erre a célra kialakított részben. A torony 360°-ban forgatható a 7,62mm- es PKT géppuskával együtt.

A legtöbb tankhoz hasonlóan, az MT-LB burkolata teljes egészében hegesztett acélból készült páncélból áll, mely páncélzat képes volt megvédeni kézi lőfegyverek illetve gránát repeszei ellen. Tankok lövései ellen már nem védte. Elől szélvédő helyezkedik el, melyre páncéllemez volt tehető a még magasabb szintű védelem elérése érdekében. Az MT-LB alapfelszereltségéhez tartozott az NBC védelmi rendszer valamint egy éjjellátó készülék is. Valamint kereső lámpa is helyett kapott a jármű külső részén.

A lánctalpas harci jármű a tankokhoz hasonló motorral volt felszerelve. Az alaptípusokban egy V8-as dízelmotor helyezkedett el, amely 240-300 lóerős teljesítményt volt képes leadni. A fordulatszáma pedig 2100RPM körül mozgott. A maximális sebessége kb. 60-65km/h óra volt és 500km volt a hatótávja. A súlya körülbelül 16 tonna volt. A jármű a legtöbb tankot meghazudtoló módon képes volt akár 60%-os lejtőkön is közlekedni, illetve a 30%-os oldalsó dőlés sem okozott neki gondot. Nálunk most két helyszínünkön is ki lehet próbálni ennek a típusnak az egyedi változatait.

Az élmény felejthetetlen lesz azt garantáljuk!

Kipróbálom milyen egy MT LB vezetése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük